Tenerife, otok s 4 klimatske zone. 6-dnevna planinarska avantura.

Tenerife, otok s 4 klimatske zone. 6-dnevna planinarska avantura.

 

 

Otok vječnog proljeća i velikih suprotnosti. Na malom prostoru smjestile su se četiri klime. Tropska, umjerena, planinska i pustinjska. Svaki dan izlet u novu klimatsku zonu. Raj za šetače i planinare. Putuj, sanjaj, uživaj.

 

 

Gdje: Zagreb, Arena centar, parkiralište kod glavnog ulaza. Vidi kartu:
Kada: 20.01.2024. u 04:30 sati
Kako: Minibusom do Beča, avionom do Tenerifa

 

Plan puta:


1. dan. Krećemo u avanturu, uzbuđeni kao djeca :)

Polazak iz Zagreba je u 04 sata. Dolazak na aerodrom u Beču. Direktnom linijom prelazimo 4000 km i stižemo na Tenerife oko 16 sati. Transfer do apartmana. Smještaj, odmor i samostalno istraživanje mjesta boravka.


2. dan. Šuma Korona u nacionalnom parku Teide. Na razmeđi pustinje i tropa.

Kružna tura u jugozapadnom dijelu nacionalnog parka Teide. Uživat ćemo u veličanstvenim pogledima na najviši vrh, more u daljini i dva Kanarksa otoka, La Palma i La Gomera. Proći ćemo područje na razmeđi crnogorične šume i pustinje, okruženi brojnim vulkanima.

Polazak: 09 sati
Povratak: 15 sati
Vrijeme hodanja: 4-5 sati


3. dan. Anaga, park prirode. Cruz del Carmen kružna tura. Plaža Las Teresitas. Putem planine i plaže.

Sjeverni dio otoka specifičan je po planinskoj klimi i nezaboravnim vidicima. Čeka nas kružna tura prašumom, a u nastavku se spuštamo do najpoznatije plaže Tenerifa, Las Teresitas, pored glavnog grada Santa Cruz. Kupanje u oceanu i ispijanje koktela u baru na plaži.

Polazak: 09 sati
Povratak: 17 sati
Vrijeme hodanja: 4-5 sati


4. dan. Pico del Teide. Najviši vrh Španjolske. Prolazak kroz 4 klimatske zone.

Danas nas čeka spektakularna tura. Povratak u planine. S razine mora, vozimo se kombijem na visinu od 2356 m. Dalje nastavljamo žičarom do visine od 3555 m. Napravit ćemo kratku turu u trajanju od jednog sata i uživati u jedinstvenom vidikovcu i spektakularnom pogledu na sve strane. Promišljamo o životu. Gotovo 4000 metara visoko i 4000 km daleko od doma :)

Polazak: 09 sati
Povratak: 15 sati
Vrijeme hodanja: 1 sat

Napomena: Ulaznica za žičaru se naplaćuje pružatelju usluga a iznosi 40 € povratna. Kupnja ulaznice je preko web stranice i svaki polaznik kupuje za sebe nekoliko dana prije polaska. Ovdje pogledajte web stranicu žičare. Moguće je da žičara ne radi na dan polaska zbog vremenskih uvjeta. Tada dobijemo povrat novaca i idemo na zamjenski izlet. Zamjenski izlet je posjet Loro parku na sjeveru otoka u mjestu Puerto de la Cruz. Cijena ulaznice iznosi 42 €. Ovdje pogledajte više o parku


5. dan. Nacionalni park Teide. Kamena pustinja.

Kružna tura na visini od 2000 m. u podnožju 1. i 2. najvišeg vrha Španjolske, Pico del Teide i Viejo. S jedne strane visoki vrhovi, a s druge more i ostali Kanarski otoci. Jedinstveni krajolik kratera, vulkana i rijeka okamenjenih lava okružuje impresivnu siluetu vulkana Teide.

Polazak: 09 sati
Povratak: 15 sati
Vrijeme hodanja: 4 sata


6. dan. Povratak. Ispunjeni, nadahnuti, produhovljeni.

Apartman napuštamo u 10 sati. Imamo nekoliko sati za šetnju plažom i ručak. Oko 13 sati krećemo prema aerodromu. Direktnim letom stižemo u Beč a dolazak u Zagreb je oko 03 sata.


 

Zanimljivo:

Otok vječnog proljeća, kojeg krasi izuzetno blaga klima tijekom cijele godine. Prosječna zimska temperatura je od 18-24°C, a veličinom ga možemo usporediti s Istrom.

Tenerife su dio Kanarskog otočja. Smješteni su na istom meridijanu kao Florida i Karibi. 7 otoka koji čine Kanare, pripadaju Španjolskoj iako su od nje udaljeni 1500 km, a do Afričke obale Maroka, dijeli ih samo 100 km.

Jug otoka odlikuje tropska klima, gdje rastu banana, papaja, avokado... Sjever obiluje crnogoričnom šumom i krasi ga planinska klima. U sredini otoka smjestio se vulkan s najvišim vrhom Španjolske i najvećim kraterom na svijetu. Ovdje vlada pustinjska klima, gdje rastu mnogobrojni kaktusi, aloa vera...

Pico del Teide je 2007. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi zbog jedinstvenog prirodnog krajolika kojemu se teksture i boje stalno mijenjaju, okružen “morem oblaka”, a koji je nastao zbog jedinstvenih atmosferskih prilika; ali i zbog toga što pruža dokaze o geološkim procesima koji točno određuju evoluciju oceanskih otoka. Veliki vulkan eruptira 5-6 puta u 1000 godina. Zadnja erupcija je bila 1909 godine.

Glavni dio Nacionalnog parka je Las Cañadas. Las Cañadas je zapravo krater. Smatra se da je krater nastao urušavanjem supervulkana te da je tako nastao krater promjera 17 kilometara, koji je ujedno i najveći krater na svijetu.

U blizini Las Cañadas nalaze se stijene nazvane Los Roques de Garcia ili jednostavno Los Roques. Los Roques su slikovite monolitne stijene koje su nakon erupcije ostale stršeći u moru magme, a utjecaj atmosfere ih nije uništio zbog čvrstog sastava. Najveća okomita stijena nazvana je LaCatedral.

Glavni grad, Santa Cruz je moderan grad s mnoštvom kulturnih spomenika i atrakcija za posjetitelje kao što su crkva Iglesia de la Concepción, tvrđava Castillo de San Juan Bautista, tradicionalna tržnica Nostra Signora d’Africa ili arhitektonski monument l’Auditorium de Tenerife (s krovom u obliku jedra) i trgovima, gdje se svake godine održava jedan od najčuvenijih svjetskih karnevala.

Desetak kilometara sjeverno od grada nalazi se poznata bijela plaža Las Teresitas, napravljena od pijeska dovezenog iz pustinje što je razlikuje od svih ostalih plaža na otoku koje su “pokrivene” crnim vulkanskim pijeskom te uokvirene vulkanskom lavom.

Novosagrađeno turističko naselje na plaži Playa de las Americas je najposjećenije mjesto na otoku za one željne sunca i mora, koje se nastavlja na staro ribarsko mjesto Los Cristianos. Oba su danas prepuna hotela i apartmana, koji se protežu sve do Costa Adeje. Rivijera duga 10 km isključivo je namijenjena turizmu. Hoteli se redaju u nizu, jedan ljepši od drugoga. Zalaze i po nekoliko kilometara od mora u brda, i raznih su stilova – u obliku kineskih, tajlandskih, indonežanskih, maorskih građevina, s grčkim stupovima ili u obliku piramide – što im daje posebnu draž. Čaroliju doživljaja upotpunjuju krasni drvoredi i fontane.

Na pola puta između Aeropuerto Reina Sofia i glavnoga grada Santa Cruz, nalazi se manje mjesto Güimar. U tom gradiću pronađene su piramide. Za sad se ne zna tko ih je sagradio, ali se pretpostavlja da su izgrađene u obredne svrhe. Ukupno ih ima šest, a između njih se nalaze poravnati platoi i ozidani torovi u kojima su vjerojatno držane životinje namijenjene žrtvovanju.

 

 

Kome je namijenjena ova avantura?

Nema nikakvih ograničenja tko može sudjelovati u ovoj avanturi. Ako se voliš kretati, i želiš kombinirati odmor s aktivnostima na otvorenom, tada je ova tura baš za tebe.
Možeš biti početnik ili iskusan planinar. Ovo putovnje nije osmišljeno da te dovede do tvojih granica, već da ti pruži odličan spoj odmora i aktivnosti, a to je sjajan spoj onoga što voliš s onim što tvoje tijelo zaslužuje.

Ako voliš putovati, istraživati, upoznavati nove ljude i družiti se,
tada je ova tura stvorena za tebe.

Preporučuje se da imaš razumnu razinu kondicije za sudjelovanje na planinarenju. Ni jedan izlet nije pretežak, a sve naravno vodi iskusan planinarski vodič koji je tu da ti pomogne. Imamo dovoljno vremena svaki dan da dovršimo Hodanje a glavni cilj je uživanje. Ako ti se koji dan ne hoda, slobodno ostaneš u apartmanu i uživaš u sunčanju, kupanju ili šetnji. Samo lagano, na odmoru si i cijeli svijet je tvoj :)

Nekim danima ćemo hodati više, a nekada manje. Na nekim dijelovima, staza je tehnički zahtjevnija, a negdje je lagana. Ture su između 7-15 km., po različitom terenu. Iskusan planinarski vodič bit će ti pri ruci cijelim putem i pokazati ti skrivene ljepote.

Čovjeku tijekom godine treba nekoliko kraćih pauza-odmaka od svakodnevice. Ovo sadržajno putovanje odmaknut će te daleko od svakodnevne rutine i pružiti priliku da uroniš u vlastitu nutrinu i zapitaš se tko si zapravo i kuda ideš?


Preporučujem ponijeti vodootpornu odjeću i cipele

Na udaljenim područjima Atlantskog oceana, na primjer Island, Azori, Tenerife, vrijeme zna biti krajnje nepredvidivo. U pola dana nekoliko puta se izmijene verda i kišna razdoblja. U tom slučaju dobro je imati vodootpornu odjeću i cipele, jer kada ostanete suhi i raspoloženje ostaje vedro.

 

Osnovna preporučena oprema:

- Vodootporni šuškavac s kapuljačom
- Vodootporna navlaka za hlače sa širokim nogavicama (lagano se navuku preko gojzerica)
- Gojzerice premazane silikonskim i impregnacijskim sprejom
- Pončo. Prozračna kabanica koja prekriva glavu, ruksak, tijelo i noge do koljena


Držite se veselo

Bez obzira na vremenske prilike i dužinu staze, imajte na umu da bi vidjeli vrhunske prizore na kraju svijeta, trebate se potruditi. Na mnoga mjesta na koja ćemo ići ne vodi cesta. Jedini način je pješice, uporno i s voljom. Teka tada možete istinski uživati u vlastitom postignuću, jer na tim mjestima nema masovnog turizma, samo mir i nadahnuće.

 

"Život je ili odvažna pustolovina ili nije ništa."

Helen Keller


Gdje ćemo biti smješteni?

Uvijek odabirem prostrane, dvosobne, dvokrevetne (bračni krevet), potpuno namještene apartmane. Opremljena kuhinja, kupaona i terasa su vam na raspolaganju. Pogledajte primjer smještaja.

 

Cijena avanture uključuje:

- povratna avionska karta Beč – Tenerife – Beč uključuje:
    1. srednja torba (mjere do 55 cm x 40 cm x 20 cm) do 10 kg. u kabini
    2. manja torba (mjere do 40cm x 25cm x 20 cm) u kabini ispod sjedala
    3. brza sigurnosna provjera
    4. aerodromska pristojba
    5. rezervirano sjedalo

- smještaj u resortu, u apartmanima 3*, 2-krevetne sobe (bračni krevet), 5 noći
- transfer minibusom Zagreb – Beč – Zagreb
- mjesto u minibusu na dnevnim izletima
- iskusan planinarski vodič
- organizaciju putovanja
- turistička taksa

 

Cijene i rezervacije:

- redovna cijena je 1059 € - 7,974.27 kn i platiti možete na 3 rate. 353 € x 3 rate
- popust od 25 € možete ostvariti ako se odlučite za jednokratno plaćanje i tada cijena iznosi 1034 € - 7,786.02 kn
- kod za popust: tenerife25
- cijene avio karata i smještaja se mijenjaju, pa se mijenja i konačna cijena ovog aranžmana. U trenutku vaše uplate, osigurali ste cijenu

 

Što ako odustanem od putovanja?

Primjenjuju se "OPĆI UVJETI POSLOVANJA Čl. 4"

4. OTKAZIVANJE ARANŽMANA/IZLETA OD STRANE PUTNIKA

Ako KLIJENT otkaže uplaćeno višednevno putovanje, ORGANIZATOR od ukupne cijene zadržava:
- 61 i više dana prije polaska, 0% cijene aranžmana
- 60-51 dana prije polaska, 25% cijene aranžmana
- 50-41 dana prije polaska, 50% cijene aranžmana
- 40-31 dana prije polaska, 75% cijene aranžmana
- 30-00 dana prije polaska, 100% cijene aranžmana

- preporučujem paket putnog osiguranja koji možete ugovoriti kod jednog od osiguravatelja:
   - dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u inozemstvu
   - osiguranje od posljedica nesretnog slučaja
   - osiguranja od otkaza putovanja
   - osiguranja prtljage

Ako je klijent odabrao plaćanje na rate, uplaćene rate se ne vraćaju.


Napomene:

- nakon rezervacije, 1. ratu ili cjelokupan iznos trebate uplatiti u roku 2 radna dana. Ako ne primim vašu uplatu u navedenom roku smatram da ste odustali od puta, pa se vaša rezervacija otkazuje

- ako se odlučite za plaćanje na rate, nakon rezervacije poslat ću vam plan otplate na rate

- Planinarenje je aktivnost na otvorenom i podrazumijeva spremnost na sve vremenske uvjete, te se u skladu s tim pripremite. Boravak i aktivnosti u prirodi uključuju: vrućinu, hladnoću, kišu, vjetar, fizičke i psihičke napore...

- svakodnevni izleti podložni su promjenama zbog vremenskih prilika. Plan puta određuje vodič na dan putovanja

- cijene avio karata rastu, pa raste i cijena ovog aranžmana. U trenutku rezervacije, osigurali ste cijenu. Dobro je planirati dovoljno u naprijed, jer tako putujete po najnižoj cijeni

- sobe su 2-krevetne (bračni krevet) u prostranom apartmanu 3*. Ako dolazite sami, bit ćete smješteni s još jednom osobom istog spola u sobi

- obratiti pažnju na zadane dimenzije torbi. Ako torbe budu veće ili teže, potrebno je platiti dodatnu naknadu. Dodatna naknada nije uključena u cijenu a iznosi oko 50€ u jednom smjeru i plaća se avio prijevozniku na licu mjesta

- potrebno je imati važeću osobnu iskaznicu na dan putovanja

- preporučujem ponijeti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Saznaj više: https://bit.ly/2EQ0yDQ

- kako besplatno izvaditi Europsku karticu zdravstvenog osiguranja u 30 sekundi: https://bit.ly/2Luj4qv

- istraživati možete i samostalno. Preporučujem javni prijevoz ili taksi. Navedene usluge nisu uključene u cijenu

- posjet navedenim atrakcijama nije uključen u cijenu. Muzeji, katedrale, parkovi prirode…

- službeni jezik: španjolski, valuta: euro

- hrana nije uključena u cijenu

 

Mala ekipa, velika fora :)

 

 

Pogledajte video:

 

Pročitajte izjave izletnika: https://www.veseli-izleti.com/izjave-izletnika

 

 

 

Informacije o događaju

Početak događaja 20.01.2024. 04:30
Završetak događaja 26.01.2024. 03:30
Zadnji dan za prijavu 18.01.2024.
Broj slobodnih mjesta 0
Pojedinačna cijena 1.059,00€

Cijene za grupu

Broj osoba: Cijena po osobi (€)
1 1.059,00
2 1.054,00
4 1.049,00
6 1.044,00
8 1.039,00

Sva mjesta su popunjena. Više ne prihvaćamo rezervacije za ovaj događaj. Za informaciju o sljedećem terminu upišite se u newsletter.

Copyright © 2024 Veseli izleti. Sva prava zadržana.

Mala ekipa, velika fora