Veseli izleti - Madeira, europski Havaji

Madeira, europski Havaji. 8-dnevna planinarska avantura.

Madeira, europski Havaji. 8-dnevna planinarska avantura.

 

 

U udaljenom Atlantskom oceanu na istoj zemljopisnoj širini sa Sjevernom Afrikom, postoje čarobne ljepote koje ne očekuješ pronaći u europskoj regiji. Ovaj raj ima prirodne krajolike koji će te oduševiti, a sjajno je što ih lako možeš otkriti na planinskim stazama ili putem povijesnih kanala za navodnjavanje poznatih kao "levade".

 

Madeiru još nazivamo i europski Havaji. Ovaj vulkanski otok uz obalu Maroka ima zadivljujuće plaže, bujne šume, spektakularne vodopade i cjelogodišnje sunce koje i očekujemo od suptropske klime.

 

 

Gdje: Zagreb, Arena centar, parkiralište kod glavnog ulaza. Vidi kartu
Kada: 12.11.2023. u 05 sati
Kako: Minibusom do Beča, avionom do Madeire. Mala ekipa, velika fora :)

 

Plan puta:


1.dan. Polazak u avanturu usred Atlantskog oceana

Polazak iz Zagreba je u 05 sati. Dolazak na aerodrom u Beču. Direktnom linijom prelazimo 4000 km i stižemo na Madeiru oko 16 sati. Transfer do apartmana. Smještaj, odmor i samostalno istraživanje mjesta boravka.


2. dan. Levada das 25 Fontes, najpoznatija staza Madeire

Najpopularnija staza na otoku je 25 fontes (25 fontana). Put je uglavnom ravan nakon početnog spuštanja u dolinu. Na putu do izvora skrenut ćemo na 800 metara obilaznice i svratiti do vodopada Risco koji se obrušava s visine od 100 metara.

Polazak: 09 sati
Povratak: 17 sati
Zahtjevnost staze: K2, T1, VR2


3. dan. Pico Ruivo, šetnja iznad oblaka na najvišem vrhu otoka

Danas nas čeka izazov! Osvojit ćemo najviši vrh Madeire, Pico Ruivo 1862 m. Staza je uredna, dobro označena i predstavlja najljepši krajolik planinskog dijela Madeire. Stjenovitim planinskim predjelima mahovine, paprati i vrijesak daju zelenu nijansu, a na putu ćeš rado stati i fotografirati ptice i šarene guštere koji migolje uz put. S vrha ćeš uživati u neometenom pogledu na sve strane. Prekrasni planinski predjeli Madeire su ti na dlanu, a plavi atlantski ocean u daljini.

Polazak: 09 sati
Povratak: 16 sati
Zahtjevnost staze: K2, T2, VR2


4. dan. Slobodan dan za samostalno istraživanje

Nekoliko prijedloga što možeš raditi:

- vožnja žičarom iz centra grada Funchal do brda Monte. U cijeni povratne karte za žičaru, uključena je povratna vožnja turističkim autobusom iz centra grada do predgrađa Câmara de Lobos. Cijena ulaznice 30 €. Pogledaj detalje: https://madeiracablecar.com/en/

- posjetiti botanički vrt Monte palace na brdu Monte. Cijena ulaznice 12,5 €. Pogledaj detalje: https://montepalace.com/desktop/?sid=28&lang=en


5. dan. Ponta de Sao Lourenco, bespuće i strme litice na rubu otoka

Putujemo na krajnji istok Madeire u rezervat prirode s ogromnim vulkanskim stijenama prošaranim crvenkastim nijansama. Na ovom bespuću i vjetrometini uz odličan pogled na Atlantik imat ćeš doživljaj kao da si na kraju svijeta. Ovo krševito, gotovo pustinjsko područje proteže se do krajnjeg ruba otoka i naziva se Zmajev rep. Istok otoka je miran, pust i ne postoje znakovi ljudskog prisustva. Strme litice koje se obrušavaju u more, valovi zapljuskuju visoke stijene i let rijetkih ptica, stvaraju odličan meditativan ugođaj.

Polazak: 09 sati
Povratak: 16 sati
Zahtjevnost staze: K2, T1, VR1


6. dan. Levada do Caldeirao Verde, džungla i vodopadi

Danas hodamo stazom u potrazi za brojnim slapovima. Prolazimo pored spektakularnih strmih padina, a završnica puta je vodopad koji se obrušava s visine od 100 metara.
Levada Caldeirão Verde impresivno je umjetničko djelo izgrađeno u 18. stoljeću koje počinje u glavnom koritu potoka Caldeirão Verde. Potok Lavada prolazeći kroz strme litice i planine, nosi vodu koja teče s najviših planina Madeire, a koristi se za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Polazak: 09 sati
Povratak: 17 sati
Zahtjevnost staze: K2, T1, VR2


7. dan. Slobodan dan za samostalno istraživanje

Nekoliko prijedloga što možeš raditi:

- posjetiti najvišu liticu u Europi Cabo Girao skywalk (ulaz besplatan)
- istražiti centar grada, obalu, brojne plaže, popiti piće uz more
- posjetiti park prirode i vidikovac Cristo Rei


8. dan. Povratak

Apartman napuštamo u 13 sati. Transfer do aerodroma, direktnom linijom do Beča a u Zagreb stižemo oko 04 sata.


 

Tablica kondicijsko-tehničke zahtjevnosti i visinska razlika

Kondicijska zahtjevnost
K1 – Umjereno. Manje od 5 sati hodanja
K2 - Zahtjevno. 5-7 sati hodanja
K3 – Vrlo zahtjevno. 7-9 sati hodanja
K4 – Za iskusne. Više od 9 sati hodanja

Tehnička zahtjevnost
T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala
T2- Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotrebu ruku. Lagano penjanje
T3- Zahtjevno. Povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala
T4- Vrlo zahtjevno. Duže i zahtjevnije staze osiguranih puteva, stalno penjanje

Visinska razlika
VR1 - 0 m - 250 m. Lagano
VR2 - 250 m - 500 m. Umjereno lagano
VR3 - 500 m - 750 m. Umjereno zahtjevno
VR4 - 750 m - 1000 m. Zahtjevno
VR5 - Više od 1000 m Vrlo zahtjevno

 

Zanimljivo:

Osim što ćeš u šumi uživati u mnoštvu suptropskog bilja, na otoku se nalazi mnogo botaničkih vrtova s brojnom florom. Dok se provlačiš kroz planinske predjele možeš vidjeti orhideje, borovnice, mahagonij, lovor i engleski hrast.

Madeira je velika kao otoci Krk i Cres zajedno. Dobro je cestovno povezana i u tjedan dana boravka moguće je posjetiti najveće znamenitosti. Ovaj osamljeni otok u Atlantskom oceanu autonomna je portugalska regija. Nalazi se između Tenerifa i Azora, 600 km je udaljen od obale Maroka a čak 900 km od Portugala.

 

Ponta de São Lourenço

Krajnji istok Madeire rezervat je prirode s ogromnim vulkanskim stijenama prošaranim crvenkastim nijansama.

Svakako obiđi to mjesto jer otvara se izvrstan pogled na Atlantik. Šiljate stijene što izranjaju iz mora, bespuće i vjetrometina podsjećaju kao da si na kraju zemlje.

Istok otoka je miran, pust i ne postoje znakovi ljudskog prisustva. Strme litice koje se obrušavaju u more, valovi zapljuskuju visoke stijene i let rijetkih ptica, stvaraju odličan meditativan ugođaj.

Na gotovo svakom zavoju na putu prema vrhu otvaraju se prekrasni vidikovci, poput zapanjujućeg Ponte do Furado. Ovo krševito, gotovo pustinjsko područje proteže se do krajnjeg ruba otoka i naziva se Zmajev rep.

 

Snimi odlične fotografije vodopada na poznatoj stazi 25 fontes

Priroda je tako htjela da većina kiše padne na sjevernoj strani, dok je jug uglavnom suh. Mauri su u 16. stoljeću prokopali desetke kanala za navodnjavanje duž krivudavih planinskih puteva i tako doveli vodu u sušnija područja.

Svojom ulogom ti su kanali učinili dramatične i neprohodne lokacije pristupačnima.

Najpopularnija staza na otoku je 25 fontes ili 25 fontana. Put je uglavnom ravan nakon početnog spuštanja u dolinu. Na putu do izvora vrijedi skrenuti na samo 800 metara obilaznice i svratiti do vodopada Risco koji se obrušava s visine od 100 metara.

Ako si bio na stazi 7 slapova u Istri kraj Buzeta, znaš koliko su čarobni vodopadi u šumi. Ovdje se radi o stazi 25 slapova usred džungle i dok šećeš, pronaći ćeš prekrasno poljsko cvijeće, miran potok levada koji te prati putem i ptice za društvo. Staza je izuzetno dobro održavana a završnica je zapanjujući, nježni vodopad koji čini izvor levade.

 

Planinari do najvišeg vrha otoka Pico Ruivo

Spreman si za izazov? Odlično! Osvoji najviši vrh Madeire, Pico Ruivo 1862 m. Staza je uredna, dobro označena i počinje u Pico do Arieiro, a uspon do vrha traje oko 5 sati. Do vrha postoje i kraći putevi, ali ova staza predstavlja najljepši krajolik planinskog dijela Madeire.

Stjenovitim planinskim predjelima mahovine, paprati i vrijesak daju zelenu nijansu, a na putu ćeš rado stati i fotografirati ptice i šarene guštere koji migolje uz put.

S vrha možeš uživati u neometenom pogledu na sve strane. Prekrasni planinski predjeli Madeire su ti na dlanu, a plavi atlantski ocean u daljini.

 

Monte Palace jedan od najljepših botaničkih vrtova na svijetu

Monte Palace nalazi se na sjevernoj strani otoka u gradu Funchal. Ovaj botanički vrt proteže se na nevjerojatnih 70.000 m2 i sadrži veliku zbirku egzotičnih biljaka iz cijelog svijeta. Ovdje možeš provesti stvarno puno vremena ako voliš fotografirati.

U središnjem jezeru možeš se diviti crnim labudima iz Novog Zelanda i bijelim labudima iz Skandinavije, dok vrtovima slobodno šeću veličanstveni paunovi.

Portal Conde Nast ocijenio ga je među 13 najljepših botaničkih vrtova na svijetu.

Muzej Monte Palace Madeira odličan je izložbeni prostor smješten unutar prekrasnog okruženja tropskog vrta. Postoje tri kata, od kojih dva prikazuju zbirku suvremenih zimbabveanskih skulptura, a treći je jedinstvena zbirka minerala okupljena s četiri strane svijeta. Posebno bih istaknuo izložbu s više od 300 dragocjenih dragulja, s posebnim naglaskom na dijamante, grube i obrađene.

 

Stani na najvišu liticu u Europi. Cabo Girão Skywalk

Na južnoj obali Madeire nalazi se Cabo Girão, najviša morska litica u Europi i druga najviša litica na svijetu. 2012. Godine postavljen je skywalk na 580 metara visokoj litici.

Ova šetnjica je samo za ljude koji vole uzbuđenja, jer platforma nadvisuje rub litice a stakleni pod ti pruža jasan vrtoglav pogled na ocean daleko ispod.

Ako je ovo tvoja stvar, bit ćeš dvostruko sretan jer ulaz na skywalk je besplatan. Zgodno je da ima kafić u blizini, ako ti zatreba piće nakon suočavanja sa sudbinom :) Na istočnoj strani platforme počastit ćeš se prekrasnim pogledom na glavni grad Funchal.

 

 

Kome je namijenjena ova avantura?

Nema nikakvih ograničenja tko može sudjelovati u ovoj avanturi. Ako se voliš kretati, i želiš kombinirati odmor s aktivnostima na otvorenom, tada je ova tura baš za tebe.
Možeš biti početnik ili iskusan planinar. Ovo putovnje nije osmišljeno da te dovede do tvojih granica, već da ti pruži odličan spoj odmora i aktivnosti, a to je sjajan spoj onoga što voliš s onim što tvoje tijelo zaslužuje.

Ako voliš putovati, istraživati, upoznavati nove ljude i družiti se,
tada je ova tura stvorena za tebe.

Preporučuje se da imaš razumnu razinu kondicije za sudjelovanje na planinarenju. Ni jedan izlet nije pretežak, a sve naravno vodi iskusan planinarski vodič, koji je tu da ti pomogne. Imamo dovoljno vremena svaki dan da dovršimo hodanje. Pratimo tempo najsporijeg i nema žurbe, a prvenstveni cilj je uživanje. Ako ti se koji dan ne hoda, slobodno ostaneš u apartmanu i uživaš u sunčanju, kupanju ili šetnji. Samo lagano, na odmoru si i cijeli svijet je tvoj :)

Nekim danima ćemo hodati više, a nekada manje. Na nekim dijelovima, staza je tehnički zahtjevnija, a negdje je lagana. Ture su između 7-15 km., po različitom terenu. Iskusan planinarski vodič bit će ti pri ruci cijelim putem, i pokazati ti skrivene ljepote.

Čovjeku tijekom godine treba nekoliko kraćih pauza-odmaka od svakodnevice. Ovo sadržajno putovanje odmaknut će te daleko od svakodnevne rutine i pružiti priliku da uroniš u vlastitu nutrinu i zapitaš se tko si zapravo i kuda ideš?

 

Preporučujem ponijeti vodootpornu odjeću i cipele

Na udaljenim područjima Atlantskog oceana, na primjer Island, Azori, Tenerife, vrijeme zna biti krajnje nepredvidivo. U pola dana nekoliko puta se izmijene verda i kišna razdoblja. U tom slučaju dobro je imati vodootpornu odjeću i cipele, jer kada ostanete suhi i raspoloženje ostaje vedro.


Osnovna preporučena oprema:
- Vodootporni šuškavac s kapuljačom
- Vodootporna navlaka za hlače sa širokim nogavicama (lagano se navuku preko gojzerica)
- Gojzerice premazane silikonskim i impregnacijskim sprejom
- Pončo, prozračna kabanica koja prekriva glavu, ruksak, tijelo i noge do koljena

 

Držite se veselo

Bez obzira na vremenske prilike i dužinu staze, imajte na umu da bi vidjeli vrhunske prizore na kraju svijeta, trebate se potruditi. Na mnoga mjesta na koja ćemo ići ne vodi cesta. Jedini način je pješice, uporno i s voljom. Teka tada možete istinski uživati u vlastitom postignuću, jer na tim mjestima nema masovnog turizma, samo mir i nadahnuće.


"Život je ili odvažna pustolovina ili nije ništa."
Helen Keller

 

Gdje ćemo biti smješteni?

Uvijek odabirem prostrane, dvosobne, dvokrevetne, potpuno namještene apartmane. Opremljena kuhinja, kupaona i terasa su vam na raspolaganju. Pogledajte primjer smještaja.

 

Cijena avanture uključuje:

- povratnu avionsku kartu: 1. Beč - Madeira- Beč
    1. srednju torbu (mjere do 55 cm x 40 cm x 20 cm) do 10 kg. u kabini iznad glave
    2. manju torbu-ruksak (mjere do 40cm x 25cm x 20 cm) u kabini ispod sjedala
    3. brzu sigurnosnu provjeru
    4. aerodromske pristojbe
    5. rezervirano sjedalo
- smještaj u okolici glavnog grada Funchal u apartmanu 3*, 2-krevetne sobe (bračni krevet), 7 noći
- mjesto u minibusu na dnevnim izletima
- svakodnevne izlete po planu putovanja
- iskusnog planinarskog vodiča
- organizaciju putovanja
- turistička taksa


Cijene i rezervacije:

- redovna cijena je 1275 € - 9606,49 kn i platiti možete na 3 rate. 425 € x 3.
- popust od 25 € možete ostvariti ako se odlučite za jednokratno plaćanje i tada cijena iznosi 1250 € - 9418,12 kn
- kod za popust: madeira25
- cijene avio karata i smještaja se mijenjaju, pa se mijenja i konačna cijena ovog aranžmana. U trenutku uplate, osigurali ste cijenu
- tečaj konverzije 7,53450

 

Što ako odustanem od putovanja?

Primjenjuju se "OPĆI UVJETI POSLOVANJA Čl. 4"

Ako KLIJENT otkaže uplaćeno višednevno putovanje, ORGANIZATOR od ukupne cijene zadržava:
- 61 i više dana prije polaska, 0% cijene aranžmana
- 60-51 dana prije polaska, 25% cijene aranžmana
- 50-41 dana prije polaska, 50% cijene aranžmana
- 40-31 dana prije polaska, 75% cijene aranžmana
- 30-00 dana prije polaska, 100% cijene aranžmana

- preporučujem paket putnog osiguranja koji možete ugovoriti kod jednog od osiguravatelja:
    - dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u inozemstvu
    - osiguranje od posljedica nesretnog slučaja
    - osiguranja od otkaza putovanja
    - osiguranja prtljage

Ako je klijent odabrao plaćanje na rate, uplaćene rate se ne vraćaju.

 

Napomene:

- nakon rezervacije, 1. ratu ili cjelokupan iznos trebate uplatiti u roku 2 radna dana. Ako ne primim uplatu u navedenom roku, smatram da ste odustali od puta pa se rezervacija otkazuje

- ako ste se odlučili za plaćanje na rate, nakon rezervacije poslat ću vam plan otplate na rate

- cijene avio karata rastu, pa raste i cijena ovog aranžmana. U trenutku rezervacije, osigurali ste cijenu. Dobro je planirati dovoljno u naprijed, jer tako putujete po najnižoj cijeni

- sobe su 2-krevetne (bračni krevet) u potpuno namještenom prostranom apartmanu 3*. Ako dolazite sami, bit ćete smješteni s još jednom osobom istog spola u sobi

- obratiti pažnju na zadane dimenzije torbi. Ako torbe budu veće ili teže, potrebno je platiti dodatnu naknadu. Dodatna naknada nije uključena u cijenu, a iznosi oko 50€ u jednom smjeru i plaća se avio prijevozniku na licu mjesta

- službeni jezik: portugalski, valuta: euro

- potrebno je imati važeću osobnu iskaznicu na dan putovanja

- preporučujem ponijeti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja

- kako besplatno izvaditi Europsku karticu zdravstvenog osiguranja u 30 sekundi

- broj mjesta je ograničen. Na putovanju može sudjelovati najviše 16 ljudi. Putujemo s dva putnička kombija.

 

Mala ekipa, velika fora :)

 

Pročitajte izjave izletnika: https://www.veseli-izleti.com/izjave-izletnika

Informacije o događaju

Početak događaja 12.11.2023. 05:00
Završetak događaja 20.11.2023. 04:00
Broj slobodnih mjesta 1
Zadnji dan za prijavu 09.11.2023.
Pojedinačna cijena 1275 € - 9606,49 kn

Cijene za grupu

Broj osoba: Cijena po osobi ( € )
1 1.275,00
2 1.265,00
4 1.255,00
6 1.245,00
8 1.235,00
Sva mjesta su popunjena. Više ne prihvaćamo rezervacije za ovaj događaj. Za informaciju o sljedećem terminu upišite se u newsletter.

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Veljača   2024
M T W T F S S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29