Veseli izleti - Planinarska čarolija na Velebitu
Subota, 02 Veljača 2019 17:13

Planinarska čarolija na Velebitu

Piše:
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Nacionalni park Paklenica, rijeka Zrmanja, Tulove grede, Majstorska cesta i brdo Zir

Nacionalni park Paklenica - tamo gdje planina dotiče more

Paklenica je mjesto čudesnih ljepota. Nigdje na Velebitu jedna vertikalna stijena nije tako naglašena i istaknuta kao što je to Anića kuk. S vrha se odlično vide, more, otoci, Zadar, Ravni kotari, a iznad ako imate sreće, plavetnilo neba prošarano bijelim oblacima. To je najljepša nagrada za svaki napravljeni korak, za sav uloženi trud, za svaku kap prolivenog znoja :)

 

Rijeka Zrmanja – planinska ljepotica

Zrmanja je rijeka iznimne ljepote. Vijuga velikim kanjonom i preko mnoštva slapova, nalazi svoj mir u Novigradskom moru. Za Zrmanju s pravom možemo reći da je “Skrivena ljepotica” jer joj je veći dio nadzemnog toka skriven u teško prohodnom i do 200 metara dubokom kanjonu.

 

Tulove grede – mjesto gdje se legu zmajevi i žive vile

Tulove grede su skupina visokih stijena neobičnih oblika, koje izbijaju iz krša na samom rubu južnog Velebita. Nalaze se odmah pokraj ceste Obrovac-Sveti Rok i samim time su lako dostupne. Cesta je makadamska ali vrlo dobre kvalitete, pa njome bez problema mogu proći i obična osobna vozila. Neposredno ispod Tulovih greda probijen je tunel Sveti Rok. Ove su stijene mistično mjesto starih Slavena. Po narodnim predajama, ondje su se legli zmajevi iz jaja, a u stijenama su živjele nevidljive velebitske vile. Treće mitsko biće u tim stijenama za koje se vjerovalo u puku jest Crna kraljica, koja je donosila nesreću. To je mitsko biće dalo ime planinskom prijevoju - Kraljičina vrata. Zanimljivo je spomenuti da se na Tulovim gredama snimao film Winnetou.

 

Majstorska cesta – najljepša planinska cesta u Hrvatskoj

U prvoj polovici 19. stoljeća, Bečki dvor zaključio je da im putovanje iz prijestolnice do Zadra, administrativnog središta Dalmacije, koji su netom pripojili od Mletaka, odnosno Napoleona, traje predugo dotadašnjom Dalmatinom preko Gospića i Gračaca. Kako bi se ubrzao poštanski promet i razvila trgovina odlučili su graditi put preko planine, a zahtjevan posao povjerili Josipu Kajatanu Knežiću, majoru u njihovoj vojsci i priučenom inženjeru. Trebalo mu je 11 godina, četiri za planiranje, a onda još sedam gradnje da Obrovac u zadarskom zaleđu preko prijevoja Mali Alan spoji sa Svetim Rokom, odnosno ličkim dijelom Dalmatine. Kako su probijali klisure i kukove, slagali ogromne potporne kamene bokove, projektirali serpentine i računali nagibe - teško je reći, no zadovoljili su čak i današnje zakone o gradnji. Bila je to najsuvremenija cesta tog vremena u ovom dijelu Europe. Danas ta 41 kilometar duga prometnica, pod zaštitom Ministarstva kulture kao povijesna cesta i kulturno dobro, privlači avanturiste i zaljubljenike u prirodu i sport svaki dan u svako doba godine.

Brdo Zir – mistični planinski div

Brdo Zir je osamljeno brdo sa stjenovitim vrhom u sredini Ličkog polja. Gledan s autoceste, djeluje vrlo zanimljivo jer se čini da je nekim čudom to brdo izraslo usred ravnice. Podnožjem Zira prolazi autocesta, a odmorište koje se nalazi u njegovu podnožju nosi ime Zir . S vrha Zira prevladavaju prekrasni pogledi na sve strane. Vidi se cijeli južni Velebit, Crnopac, Sveto Brdo, Vaganski vrh. Dobro se vidi srednji, te veliki dio sjevernog Velebita. Prevladava prekrasan pogled na cijelo donje Ličko polje, i na veliki dio autoceste. Vidi se tunel Sveti Rok, te prevladava pogled prema planinama i brdima na sjeveru i sjevero-istoku prema Bosni.

Zir video:

Zir slika 360°: https://www.360cities.net/image/zir-850m

 

 

Vlado Matijević

Planinarski vodič

 

Putovanjem stvaramo dobra sjećanja, a sjećanje je nešto najvrijednije što čovjek može posjedovati. Zato putujmo, i stvarajmo dobra sjećanja :)

https://veseli-izleti.com/

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Listopad   2023
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31