Veseli izleti - Bijele stijene, najljepša planinarska staza u Hrvatskoj
Subota, 02 Veljača 2019 17:02

Bijele stijene, najljepša planinarska staza u Hrvatskoj

Piše:
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Bijele stijene, najljepša planinarska staza u Hrvatskoj

Bijele stijene dio su gorja Velika Kapela i sa Samarskim stijenama imaju status strogog rezervata prirode. To znači da je zabranjena svaka aktivnost koja bi mogla narušiti cjelovitost i izvornost prirode. To je područje neizmijenjeno ili neznatno izmijenjeno ljudskom aktivnošću.

 

Igra prirode

Malo gdje se priroda tako vješto poigrala prirodnim fenomenima kao u području Bijelih stijena. U nevjerojatno snježno bijelom kamenu priroda je formirala muzej kraških oblika. Izmjenjuju se oblici vrata, arkada, stolova, tornjića, čunjića, amfiteatara, prsti, piramide, katedrale što se okomito uzdižu nad dubokim ponorima, gdje se stidljivo stišću male, zelene udoline koje se opet uzdižu u bogate gotičke, ljuskaste, prstenaste stijene. Bijele stijene su područje s izrazito velikom količinom padalina, ali nemaju niti jedan površinski tok ili vrelo.

 

Uspon na Bijele stijene za neke je najatraktivniji planinarski izlet u Hrvatskoj jer je priroda ovdje stvorila galeriju nevjerojatnih krških oblika. Znameniti prsti tj. uske šiljate stijene, jedan su od naših najeksponiranijih planinskih motiva.

 

S vrha Bijelih stijena, pogled je prekrasan. Velebit, Bjelolasica, Risnjak, i Klek su nam na dlanu.

 

Zahtjevna planinarska staza

Planinarska staza je na nekim dijelovima zahtjevna, kamenita, s čestim spuštanjima i uspinjanjima dok je cijelo vrijeme okružena visokim stijenama koje dodiruju nebo. Kada se prođe preko Zelene doline dolazi se do Ljuske koja je i najzahtjevniji dio puta. Na ovom dijelu treba spremiti planinarske štapove jer slijedi penjanje i spuštanje kroz niz visokih usjeka osiguranim klinovima, sajlama i na jednom mjestu skalama, što iziskuje dosta opreza i spretnosti. Kada se uspješno prođe Ljuska, koja je najteži dio ovog puta, nastavljamo dalje prema Ratkovu skloništu, dok duž cijele staze prolaz otežavaju srušena stabala koja treba preskakati, obilaziti ili se provlačiti kroz granje.

Oni koji strahuju od visine, i penjanja, svakako bi trebali dobro promisliti o ovom izletu. Znači visina, provalija, penjanje i spuštanje po klinovima. Oni koji vole ovakve terene i avanturu, to je svakako za vas.

 

 

Vlado Matijević

Planinarski vodič

 

Putovanjem stvaramo dobra sjećanja, a sjećanje je nešto najvrijednije što čovjek može posjedovati. Zato putujmo, i stvarajmo dobra sjećanja :)

https://veseli-izleti.com/

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Listopad   2023
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31