Veseli izleti - Big game fishing
Subota, 02 Veljača 2019 16:36

Big game fishing

Piše:
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Jutro je, veliko plavetnilo, avantura na vidiku. Jurimo gliserom na pučinu u potragu za velikom ribom.

Big-game fishing

je oblik sportskog ribolova, s ciljem lova velike koštunjave ribe kao što su tuna i sabljarka na otvorenom moru, često vrlo udaljeno od kopna. Potrebna je jaka volja i tjelesna spremnost. Big game fishing se odvija na različitim lokacijama diljem svijeta, gdje se nalaze takve ribe. Sjeverna Karolina, Florida, California i Havaji, Novi Zeland i Australija, preko Kariba i kod Meksika, te u Južnoj Americi. Među ostalim mjestima i na Sredozemlju, kao i kod nas na Jadranskom moru.

Big game fishing zahtijeva brod, s dovoljno kapaciteta, plovnost, brzinu, stabilnost i sposobnost prijevoza posade na veće udaljenosti koji nose veliku količinu opreme. Potrebno je da održi stabilnost kada se bori protiv goleme ribe, te da sigurno doveze posadu natrag u eventualno nepovoljnim vremenskim uvjetima. Posade mnogih big game fishing plovila u pravilu koristite veće brodove od 9 do 15 metara u dužinu.

Hrvatski Jadran zauzima sve značajniju poziciju na mapi svjetskih big game fishing destinacija. Posljednjih godina u Hrvatskoj se održavaju i međunarodna natjecanja u big game fishingu. Najveća tuna ulovljena u Jadranu težila je 340 kg, dužine 3 metra. Ulovljena je u srpnju 2016. godine. Najveća ulovljena tuna na svijetu težila je 725 kg, a ulovljena je u Kanadi, koja je poznata po divovskim tunama. Lov na tunu je uistinu uzbudljiv, nikada ne znate što vas čeka.

 

Što lovimo?

Big game fishing:
Tuna, sabljarka, morski pas

Little game fishing:
Luc, lampuga, gof, zubatac, škarpina, tuna...

 

Gdje lovimo?

Lovimo na području Istre, otoka Krka, Cresa, Unija, Lošinja...

 

Tehnike:

Troling: za brodom se vuče nekoliko štapova s umjetnim mamcem. Osim vrhunskih štapova i rola, brod je opremljen vrhunskim outriggerima koji omogućavaju najbolju moguću prezentaciju mamaca i teasera i obvezna su oprema bez koje se u ovaj ribolov nebi trebalo ići. Trolling je uzbudljiv ribolov zbog kombinacije opreme, mamaca i velikog područja koje se pretražuje.

Poping: Aktivnost galebova jasan je znak da su tune isplivale na površinu u potrazi za hranom što je odlična prilika za ulov tune na atraktivan način poping tehnikom. Poping tehnika izuzetno je atraktivna. Kada ugledamo tune na površini baca se dugačak poping štap s umjetnom varalicom (poper) na površinu te postoji velika šansa za atraktivan ulov.

Jigging: Ribolov prepun aktivnosti, adrenalina i iznenađenja oduševiti će Vas zbog izutetnog naleta adrenalina koji se javlja kada se riba velikom brzinom u potrazi za hranom zaleti na umjetnu varalicu (jig). Ribolovna tehnika prakticira se na način da se varalica spušta ispod broda na dno. Kada padne, povlači se prema gore, te se riba zalijeće vertikalno prema mamcu.

Drifting: Najpoznatija tehnika u big game fisghing svijetu. Nakon dolaska na predviđenu lokaciju za ribolov, započinjemo s pravljenjem traga od srdele. Motor broda je ugašen, štapovi su spušteni i sve je spremno za ulov divovske tune koja prati trag srdele. Lovimo sa živim mamcem (srdelom), zvuk fijuka role jasan je indikator da je ulovljena divovska tuna. Ribolov je posebice zanimljiv zbog stalne aktivnosti na brodu te naleta adrenalina koji se javlja nakon što riba velikom brzinom povuče mamac i započne odmotavati rolu.

Noćni ribolov: Ulov sabljarke doživljaj je koji svaki ribolovac pamti cijeli život. Tehnika se prakticira noću. Lovi se sa živim mamcem na unaprijed određenoj lokaciji. U more se spuštaju dva mamca, te se pali hidro glow lampa, kako bi privukla sabljarsku što bliže mamcu.

Buletin tehnika (dubinski ribolov): Ako volite stalnu akciju i želite loviti škarpine, kovače, kantore, kirnju i ostali ribu pučinskih brakova, to je ribolov za Vas.

U potpunosti smo opremljeni. Imamo sve što je potrebno za lov na veliku ribu. Oprema, veliki brod za 12 ljudi, organizacija, stručno vodstvo. Na vama je da se opustite i uživate u adrenalinskom vikendu koji ćete pamtiti cijeli život.

 

 

 

Vlado Matijević

Planinarski vodič

 

Putovanjem stvaramo dobra sjećanja, a sjećanje je nešto najvrijednije što čovjek može posjedovati. Zato putujmo, i stvarajmo dobra sjećanja :)

https://veseli-izleti.com/

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Listopad   2023
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31