Veseli izleti - Otok Cres
Subota, 02 Veljača 2019 15:28

Otok Cres

Piše:
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Cres i Lošinj su u povijesti bili jedan otok, ali su ih u Rimsko doba razdvojili kanalom kod Osora, te su tako nastala dva otoka. 

Koji je otok veći, Krk ili Cres?

Zanimljivo je spomenuti, da su zadnja mjerenja pokazala da je otok Krk veći od Cresa tek 20m2. Cres je drugi po dužini, odmah poslije otoka Hvara, a dugačak je 66 km i 12 km širok u najširem dijelu.

Cres i Lošinj su u povijesti bili jedan otok, ali su ih u Rimsko doba razdvojili kanalom kod Osora, te su tako nastala dva otoka.

Na otoku se nalazi slatkovodno jezero (kriptodepresija) koje je glavni izvor pitke vode za cijeli arhipelag.

 

Klima na otoku

Na sjevernom dijelu otoka prevladava submediteranska klima, dok je na srednjem i južnom dijelu zastupljena mediteranska klima. Zbog velikog toplinskog kapaciteta, more utječe na klimu tako što ublažuje temperaturne razlike - snizuje najviše i povisuje najniže. Ljeti more hladi, a zimi grije kopno.

Na sjevernom dijelu otoka rastu hrast i kesten, dok na središnjem i južnom dijelu dominira makija. Po cijelom otoku rastu kadulja, smilje i druge ljekovite biljke. Poznat je ekstra kvalitetan kaduljin med.

 

Cres je najrjeđe naseljen otok Jadrana. Stanovništvo se bavi ovčarstvom, maslinarstvom, pčelarstvom, ribarstvom, turizmom i preradom ljekovitog bilja. Grad Cres bogat je živopisnim crkvicama od kojih je najstarija crkva sv. Izidora, a datira iz 12 stoljeća.

 

Bjeloglavi sup

Danas je Cres jedno od rijetkih staništa bjeloglavih supova, poglavito njegov sjeverni dio. Upravo tamo zbog njih postoji eko-centar u Belom koji ih štiti od izumiranja. Na Cresu se gnijezdi suri orao, škanac, a to je jedinstveno obitavalište ove vrste na nekom Jadranskom otoku.

Zanimljivo je reći da na Cresu, nema zmija otrovnica. Legenda kaže da je sv Gaudencije prokleo sve zmije otrovnice na otocima Cresu i Lošinju te da ih od tada nema ondje. Kako na Lošinju i Cresu doista nema zmija otrovnica mnogi vjeruju u ovu legendu.

 

Vlado Matijević

Planinarski vodič

 

Putovanjem stvaramo dobra sjećanja, a sjećanje je nešto najvrijednije što čovjek može posjedovati. Zato putujmo, i stvarajmo dobra sjećanja :)

https://veseli-izleti.com/

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Listopad   2023
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31