Veseli izleti - Kako odabrati i kupiti gojzerice
Nedjelja, 29 Travanj 2018 17:07

Kako odabrati i kupiti gojzerice

Piše:
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Kupnja bilo kojih cipela može biti mukotrpno iskustvo, ako se kasnije ustanovi da cipele nisu odgovarajuće veličine ili da su neudobne.

U trgovini nemamo mogućnost dovoljno isprobati cipele, kako bismo bili sigurni da nam dobro pristaju. To pogotovo vrijedi za gojzerice.


Treba kupiti 1 broj veće gojzerice

Od onih koje nam odgovaraju u trgovini, prst ne smije dodirivati vrh cipele. Kada planinarimo uzbrdo pritisak je na zadnjem djelu cipele, kada idemo nizbrdo pritisak je na prstima. Ako prsti dodiruju vrh cipele na ravnome, možete si zamisliti koliko će pritiskati kada ćete ići nizbrdo.

Bolje kupiti prevelike cipele nego tijesne cipele

S tijesnim cipelama ne možete ništa, a prevelike cipele možete zategnuti da bolje prianjaju uz nogu. Možete obući dvoje čarapa ili jedne deblje kako biste popunili prazninu. Neki čak predlažu da se uvijek nosi dva para čarapa, jer one amortiziraju udarce kod hodanja. Međutim dobre gojzerice imaju đon koji upija udarce, pa kod njih nema potrebe za dodatnim čarapama. Dodatne čarape se nose zbog ublažavanja trenja, te tako možete umanjiti ili spriječiti nastanak žuljeva.

Bolje je isprobavati i kupovati gojzerice popodne nego ujutro

Zato što tijekom dana volumen noge raste, ona malo natekne. Kada planinarite, noga može dosta nateknuti/ povećati volumen i ona cipela koja je odgovarala jedno jutro može postati tijesna nakon višesatnog hodanja.


Uglavnom vrijedi pravilo “koliko para toliko muzike”

Cijene gojzerica u Zagrebu, kreću se od 50 € za jeftinije modele, ili 80-120 € za skuplje na sniženju, pa do nekih 130 € za jako dobre modele (vrhunski modeli i više). Ako kupujete gojzerice, moja je preporuka da to budu kvalitetne i izdržljive s visokim performansama koje će vam omogućiti ugodno hodanje/planinarenje.


Razmišljajte o godišnjem dobu u kojem najviše planinarite

Većina gojzerica su vodonepropusne, no razlikuju se po tome koliko kiše mogu podnijeti. Za zimsko razdoblje i za kišna razdoblja, bolje su kožne gojzerice koje griju i vrlo su efikasne protiv prodiranja vode u unutrašnjost cipele. Za prijelazna razdoblja i za ljeto predlažu se platnene gojzerice, tako zvane “all-rounderice”. One nisu toliko otporne na kišu kao kožne gojzerice, ali bolje dišu (vlaga bolje isparava iz njih) i u njima vam po ljetu neće biti vruće kao u kožnima.


Natpisi i oznake

Gojzerice na sebi često imaju natpise GoreTex, Vibram, Aquaproof, a ponekad imaju točkice u žutoj, crvenoj ili nekoj drugoj boji na đonu koje označavaju GoreTex ili nešto drugo. Najčešće oznake su Aquaproof i Gore-tex. Te oznake označuju tehnologiju koja omogućava da cipela diše i ne propušta vodu. Vlaga može van, kiša ne može unutra. Vibram i ostale oznake na đonu, najčešće znače da cipela upija i apsorbira udarce što dolazi do izražaja na tvrdim podlogama.


Kupujte u specijaliziranim trgovinama gdje možete zatražiti savjet stručne osobe

U Zagrebu, vjerojatno i u ostalim većim gradovima, postoje trgovine s planinarskom opremom u kojima je osoblje stručno. Te trgovine često imaju popuste za članove planinarskog društva, pa ako ste član raspitajte se o tome.


Što ako ste kupili premale cipele?

Ako ih niste previše koristili, vratite ih u trgovinu i zamijenite za veći broj. Ako to ne možete učiniti, ostaje vam da ih poklonite ili prodate. Ako vam cipele nisu jako tijesne, možete ih pokušati razgaziti. Hodajte u njima na ravnome pri čemu će vaša noga formirati i proširiti unutrašnjost. Ova strategija pomaže samo ako su cipele malo tijesne, ako su jako tijesne, ništa od toga.
Ako vas pri nizbrdici bole prsti, probajte jače zategnuti gornji dio gojzerice. Tako ćete postići da se veće opterećenje prenese na gornji dio noge, čime će se smanjiti opterećenje na prste.

 

 

 

Vlado Matijević

Planinarski vodič

 

Putovanjem stvaramo dobra sjećanja, a sjećanje je nešto najvrijednije što čovjek može posjedovati. Zato putujmo, i stvarajmo dobra sjećanja :)

https://veseli-izleti.com/

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Listopad   2023
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31